Ökning av klamydia

Kerstin Karlsten, skolsköterska på Spångbergsgymnasiet
Foto: Torbjörn Strömberg
Kerstin Karlsten är skolsköterska på Spångbergsgymnasiet och jobbar bland annat med att minska antalet sexuellt överförbara infektioner, STI*, i Värmland.
   – Man försöker förbättra undervisningen, säger Kerstin, utbilda lärare på skolan och även ha temadagar på ungdomsmottagningen.

Det pågår forskning kring varför man inte vill använda kondom. Samtidigt försöker man påverkar personer som haft oskyddat sex, att gå och testa sig. Kerstin nämner även att nya läroplanen är mer tydlig:
   – Man ska undervisa i sex och samlevnad, säger hon.

Könssjukdomen klamydia ökar kraftigt. Medelvärdet för antal partner är i lika stort för killar och tjejer och i statistiken är det mest tjejer som har det, men killarna testar sig mer sällan. 
   Kerstin frågar sig vad den kan bero på.
  – Känslan av sex ska vara skön före, under och efter. Man ska inte behöva vara orolig efteråt, om man har fått någon sjukdom, eller om man är gravid osv.

Vill du veta mer?
Kontakta:
Skolsyster Kerstin Karlsten, 0590-614 10, 070-646 14 10
Eller läs själv på:
www.klamydia.se kan du beställa ett klamydiatest som är enkelt, gratis, och med sekretess. Du får hem det med posten och får sedan på svaret via Internet.

* STI är en förkortning av 'sexually transmitted infections'. Ibland används uttryckten STD 'sexually transmitted diseases' eller VD 'venereal diseases'. 

Maria Elofsson & Angelica Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar